Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Sernik z kolorowymi śliwkami"
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 475
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1289
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 49
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 346
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 475
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1289
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 49
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 346
Składniki
ok. 105 minut.
Masło utrzeć z 20 dag cukru, cukrem wanilinowym oraz skórką otartą z cytryny. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, dodawać kolejno 2 jajka. Dosypać szczyptę soli oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Szybko zagnieść ciasto. Tortownicę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Spód i brzegi formy wylepić przygotowanym ciastem. Wstawić do lodówki.
Pozostałe jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Twaróg utrzeć z resztą cukru i żółtkami. Wsypać proszek budyniowy. Białka ubić na sztywno, pianę delikatnie domieszać do masy serowej.
Śliwki umyć, wytrzeć, przekroić wzdłuż i wyjąć pestki. Połowę śliwek ułożyć na spodzie z kruchego ciasta. Przykryć masą serową. Na wierzchu położyć pozostałe śliwki, przecięciem do góry. Sernik wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 60 minut. Po wystudzeniu wyjąć z tortownicy i oprószyć cukrem pudrem.Źródło: Życie na gorąco