Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z lekkim musem truskawkowym i spodem z oreo

Sernik z lekkim musem truskawkowym i spodem z oreo

Autor:

Przepisów i artykułów: 121 Ocena: 1078

Dodano:

Odsłon: 3599

W życiu są ważne tylko chwile i to prawda niezaprzeczalna, każda sekunda i każdy kęs z tym pysznym sernikiem mogła być trwać wieczność! Rozpusta w biały dzień, ale w końcu czy jest coś lepszego niż pyszne jedzenie, po dniu ciężkim pracy? Relaks jest najważniejszy i odpoczynek, aby znów kolejnego dnia wstać z łóżka do pracy. Tym bardziej, gdy wczoraj pracowałem z domu :)

Składniki

  • 350 g truskawek
  • Galaretka poziomkowa
  • Ciasteczka Oreo 210g
  • 2 łyżki masła
  • 250g ricotta
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy oreo do rozdrabniacza i mielimy na pył. Wykładamy na spód, odpowiednio wyrównując, tak, aby powstała cieniutka warstwa. Ricottę i mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy cukier, mąkę i wbijamy po kolei jajka. Miksujemy wszystko na jednolita masę i wylewamy do tortownicy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy przez około 20 minut, do momentu ścięcia się masy. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy. Truskawki opłukujemy i blendujemy w rondelku. Tutaj mała uwaga - ilość truskawek nie powinna przekraczać połowy objętości galaretki, inaczej mus się nie zetnie i zamiast trzymać się na wierzchu zacznie zjeżdżać. :) Dodajemy do galaretki, wszystko razem mieszamy i odstawiamy na chwilę, by mus przestygł. Wylewamy go przestygnięty sernik i wstawiamy do lodówki na noc. Po 4 godzinach ciasto powinno być gotowe. :) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń