Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z lemon curd na piernikowym spodzie

Sernik z lemon curd na piernikowym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 860

Dodano:

Odsłon: 241

Piernik, sernik i cytrusy, to dla mnie składniki kojarzące się z Bożym Narodzeniem. Postanowiłam więc, wszystko, co kocham połączyć w jedną smakowitą postać. Tak też powstał sernik z lemon curd na pierniczkowym spodzie! :) Połączenie słodyczy i kwaśnego smaku komponuje się idealnie. Może i na Waszym świątecznym stole stanie ten pyszny sernik? Ja zachęcam z całego serca! :)

Składniki

  • Spód:
  • 250 g pierników w glazurze
  • 50 g masła
  • Masa sernikowa:
  • 1 kg sera twarogowego (może być wiaderkowy)
  • 4 jajka
  • 75 g cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie słodsze serniki)
  • 3 łyżki lemon curd (przepis poniżej)
  • 40 g budyniu waniliowego (lub 40 g mąki ziemniaczanej)
  • 50 ml mleka
  • Dodatkowo:
  • szklanka lemon curd
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przepis na lemon curd:
    3 cytryny
    2 jajka
    2 żółtka
    150 g cukru
    50 g masła

    Cytryny parzymy wrzątkiem, szorujemy, dokładnie wycieramy i ścieramy z nich żółtą skórkę, a następnie wyciskamy dokładnie sok.
    W niedużym garnku roztrzepujemy jajka i żółtka z cukrem oraz skórką cytrynową. Garnuszek ustawiamy na mniejszym garnuszku wypełnionym gorącą wodą (gotujemy na parze) i cały czas mieszamy, żeby nie powstały grudki.
    Dodajemy sok z cytryny i masło i mieszamy do zgęstnienia i zagotowania.
    Gotowy krem przekładamy do wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce (do 2 tygodni).

  2. Przygotowujemy lemon curd zgodnie z przepisem. Odstawiamy do przestudzenia.
    Pierniki mielimy na puder, masło rozpuszczamy i mieszamy z piernikami. Masą wykładamy dno tortownicy (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia). Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
    Wszystkie składniki na masę serową przekładamy do misy miksera i mieszamy razem dokładnie, ale krótko - tylko do połączenia składników.
    Masę wylewamy na spód pierniczkowy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175ºC i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160ºC i pieczemy 45 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik przez co najmniej godzinę. Następnie wyciągamy sernik, studzimy i wierzch smarujemy kremem lemon curd. Przechowujemy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 07 grudnia 2017 Serniczek mmmmniam xD
Pycha, jeszcze z takimi dodatkami, to już się rozpływam :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń