Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z makiem

Sernik z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Sernik z makiem"

Składniki

  • na 20 dag mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 15 dag zimnej margaryny. Na masę: 70 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego)
  • 20 dag kwaśnej śmietany 18 proc
  • 3 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 1/3 szklanki suchego maku
  • po 15 dag czerwonych i białych porzeczek
  • cukier puder
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodaj jajko oraz pokrojony na małe kawałki tłuszcz, szybko zagnieć. Uformuj z ciasta kulę, owiń folią i włóż do lodówki na ok. 30 min.

  2. Do miski włóż twaróg oraz śmietanę, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy i utrzyj mikserem. Cały czas miksując, dodawaj po jednym jajku. Na koniec wsyp proszek budyniowy oraz mak; krótko zmiksuj.

  3. Porzeczki umyj, usuń ogonki. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki tortownicy. Piecz ok. 10 min w temp. 180°C. Następnie wlej masę serową, na wierzchu ułóż porzeczki.

  4. Piecz 30 min w temp. 180°C a następnie zmniejsz temp. do 160°C i piecz jeszcze 25 min. Gdy wystygnie, wstaw do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

  5. 80 minut. Porcja: 420 kilokalorii

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń