Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z makiem

Sernik z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 770 Ocena: 6580

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Sernik z makiem"

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki pudru Masa makowa:
  • 1/2 kg maku
  • 1 białko
  • 2 jajka
  • szklanka cukru pudru
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżki bułki tartej Masa serowa:
  • 1 kg mielonego sera
  • 5 jajek
  • 1/2 kostki masła
  • szklanka cukru pudru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ciasta zagnieć, zawiń w folię i włóż do lodówki. Wylep ciastem blachę. Piecz 15 minut w temperaturze 200°C.

  2. Mak sparz, osącz i zmiel dwa razy. Utrzyj go z cukrem i żółtkami. Dodaj aromat i bułkę oraz pianę z białka. Nałóż na ciasto.

  3. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami. Dodawaj po łyżce sera. Delikatnie dodaj pianę z białek. Masę serową wyłóż na makową. Piecz godzinę w temperaturze 180°C.

    Źródło: Takie jest życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń