Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z malinami

Sernik z malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 5045

Dodano:

Odsłon: 575

Pyszny puszysty sernik z malinami który na pewno szybciutko zniknie z talerzyków.

Składniki

  • 3/4 szklanki zblendowanych herbatników + 40 g masła
  • 500 g twarogu mielonego
  • 2 jajka
  • 25 masła
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 1/2 szklanki drobnego cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 200 g malin
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Dno tortownicy o wymiarach 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozpuszczamy i studzimy masło a następnie dodajemy je do zmielonych herbatników. Wszystko mieszamy aż będziemy mieć konsystencje mokrego piasku a następnie wysypujemy na dno tortownicy i wyrównujemy dociskając łyżką. Wstawiamy do lodówki na czas przyrządzenia masy.

  2. Do miski wbijamy żółtka i ucieramy z połową cukru oraz cukrem wanilinowym. Dodajemy masło miksujemy, Następnie Masę żółtkową, twaróg i mąkę ziemniaczaną miksujemy na gęsty krem (bardzo krótko tylko aby składniki się połączyły).

  3. Białka ubijamy na pianę z cukrem. Miksujemy na coraz wyższych obrotach. Następnie dodajemy do masy twarogowej i delikatnie mieszamy. Wylewamy ją do brytfanki z masą ciasteczkową. Układamy maliny. Następnie pieczemy w piekarniku na d półce od dołu w temperaturze 150 stopni a po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez 1h. Sprawdzamy czy sernik jest ścięty. Możemy go również sprawdzić patyczkiem powinien być lekko wilgotny nie całkiem suchy. Studzimy przy otwartym piekarniku a następnie chłodzimy w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 17 lipca Supcio :) Serniczki zawsze i wszędzie, a ten z malinami taki na czasie :D

p.s. Jak tam się chowa mała kuchareczka? ;)
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń