Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z masą krówkową (kajmak)

Sernik z masą krówkową (kajmak)

Autor:

Przepisów i artykułów: 174 Ocena: 3713

Dodano:

Odsłon: 13377

Sernik świetnie się kroi, ma delikatny niezbyt słodki smak i do tego powierzchnia jego jest gładka bez żadnych pęknięć. Spód z herbatników i orzechów idealnie pasuje do smaku sera i masy krówkowej.

Składniki

> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Spód pod ser:
    - Masło roztopić.
    - Herbatniki pokruszyć na drobne kawałeczki. Można użyć do tego blendera, rozdrabniacza lub zwykłego wałka do ciasta.
    - Orzechy drobno pokroić.
    - Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, wysypać na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, starannie docisnąć łyżką do dna, wyrównując powierzchnię.

  2. masa serowa:
    (produkty powinny mieć temperaturę pokojową)

    - Wszystkie składniki zmiksować, pozostawiając 2 - 3 łyżki masy krówkowej do polewy.. Ma być jednolita masa, nie trzeba długo miksować tylko do połączenia się składników. Zbyt długie miksowanie za mocno napowietrzy sernik i może być nierówny i popękany.
    - Masę serową delikatnie wylać do foremki wyłożonej masą z herbatników.
    - Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C, wcześniej na blachę z najniższego poziomu wylać 300 ml wody.
    - Na poziom drugi od dołu piekarnika wstawić sernik, piec 20 minut w 170 stopniach C, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni C i piec jeszcze 40 minut.
    - Po wyłączeniu piekarnika nie otwierać go, zostawić w nim sernik na 15 minut, a kolejne 15 minut sernik ma stać w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
    - Wyjąć sernik z piekarnika i jeszcze ciepły posmarować polewą (będzie się lekko topić). Polewa: miękkie masło dokładnie rozetrzeć z masą krówkową.
    - Wierzch posypać płatkami migdałowymi, wystudzić, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, aby stężał. Najlepszy jest na drugi dzień.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń