Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z masą marcepanową

Sernik z masą marcepanową

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 861

Dodano:

Odsłon: 1181

Jak się okazało połączenie klasycznego sernika z marcepanem jest dosyć dobre. Marcepan nadaje znanemu nam sernikowi nieco orientalnego smaku oraz zapachu. Fantazyjna kratka marcepanowa sprawia, iż nieco nudny sernik nabiera intrygującego wyglądu. Sernik z masa marcepanowa jest świetnym rozwiązaniem na zabawę w kuchni z małymi dziećmi, które mogą tworzyć dowolne kształty i figury z marcepanu. Polecam !

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę z proszkiem do pieczenia wymieszać. Dodać cukier puder oraz żółtka. Lekko wymieszać. Dodać zimne masło. Całość zagnieść na gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na 30-40 minut. Następnie rozwałkować. Ciasto ułożyć na prostokątnej formie do pieczenia wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Podpiec w 180 stopniach przez 10 minut.
    Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Po 15 minutach odlać wodę i obsypać mąką pszenną. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartych żółtek dodać miękkie masło. Chwilę miksować do połączenia się składników. Następnie partiami dodawać ser. Miksować, aż składniki się połączą. Do masy serowej dodać rodzynki oraz proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną oraz aromat migdałowy. Całość wymieszać drewnianą łyżkę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Masę przelać na podpieczony spód. Piecz sernik w 180 stopniach przez 75 minut.
    Mielone migdały połączyć z cukrem pudrem. Cukier oraz wodę zagotować. Lekko przestudzić. Następnie łączymy wodę z cukrem oraz migdały z cukrem pudrem. Zagniatamy do momentu powstania jednolitej masy. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Do masy możemy dodać kakao.
    Upieczony sernik studzimy. Z marcepanu tworzymy paski, którymi otaczamy wystudzony sernik tworząc kratkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 25 października 2017 Każdy sernik biorę z zamkniętymi oczami, super xD

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń