Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z masłem orzechowym.

Sernik z masłem orzechowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 512

Dodano:

Odsłon: 2050

Nie ukrywam, że uwielbiam serniki, trochę już ich upiekłam. Za każdym razem wymyślam inny i chyba za chwilę braknie mi już pomysłów. Tym razem postanowiłam upiec sernik z moim ulubionym masłem orzechowym, i to był dobry pomysł, nawet bardzo dobry. Sernik wyszedł bardzo pyszny, aksamitny z wyczuwalną nutką masła orzechowego. Idealnie smakuje z filiżanką aromatycznej kawy. Łatwy i szybki w przygotowaniu, 20 minut miksowania i około godzinka pieczenia. Upieczcie koniecznie. Zapraszam :)

Składniki

  • Masa serowa:
  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku o smaku waniliowym)
  • 5 dużych jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 25 dag masła orzechowego
  • Dodatkowo:
  • 20 dag okrągłych biszkoptów
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masło orzechowe i ser i dokładnie ucieramy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

  2. Pieczenie: Na dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy w równych rzędach biszkopty i przekładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik studzimy. Ja studziłam w piekarniku, a następnie zimny wstawiłam do lodówki.

  3. Podanie: Gotowy sernik kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

    Rady:
    Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy i dodać 1 opakowanie cukru waniliowego.
    Masło orzechowe najlepiej bez kawałków orzechów.
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Sernik można pokroić na około 30 kawałków.
    Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń