Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z migdałami

Sernik z migdałami

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 1958

Dodano:

Odsłon: 5439

Słodki, mokry, dosyc ciężki, wyraźnie czuc w nim chrupiące migdały.

Składniki

  • biały ser (dobrze zmielony), 1 kg
  • 3/4 szkl. cukru pudru, 2 razy
  • masło, 1/2 kostki
  • niezbyt drobno posiekane migdały, 1 szkl.
  • cukier waniliowy, 2 szt.
  • białka jajek, 1 szkl.
  • mąka krupczatka, 3 łyżki
  • lukier wymieszany z kand. skórką pomarańczową
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka z dodatkiem pierwszej szklanki cukru pudru ubijamy na bardzo sztywną pianę. W oddzielnej misce masło ucieramy z pozostałym cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodając małymi partiami ser. Do połączonych składników dodajemy migdały (wcześniej sparzone i obrane ze skórki), pianę z białek, całośc posypujemy mąką krupczatką. Składniki dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Masę serową przelewamy do tortownicy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 160 stopni przez godzinę. Ciasto powinno byc zrumienione, z lekko odstającymi od formy bokami. Przestudzone polewamy lukrem. Tak przygotowany sernik trzymany w chłodnym miejscu zachowa świeżośc przez kilka dni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mimi619 25 czerwca 2011 Twoje ciasto wygląda pysznie :) Fajnie wygląda i krótko się piecze ! :) Do ulubionych ! Pozdrawiam !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mari 25 lutego 2011 Chyba zbyt mocno się podekscytowałeś. Dla mnie jest i już.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń