Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z mlekiem skondensowanym i czereśniami

Sernik z mlekiem skondensowanym i czereśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 279

Dodano:

Odsłon: 4485

prosta i szybka pychotka na zimno:)

Składniki

  • 1 wiaderko sera niesłodzonego (1kg)
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 serki waniliowe
  • 1 mleczna czekolada
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 2 paczki żelatyny
  • 0,5 kg czereśni
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ser biały, serki waniliowe oraz mleko skondensowane miksujemy na jednolitą masę
    *można jeszcze ew.dosłodzić pudrem, mi wystarczyło mleko

  2. Czekoladę rozpuszczamy w w niewielkiej ilości zwykłego mleka w dużym garnku (będziemy tam wlewać połowę masy sernikowej)

    (uwaga aby nie przypalić)

  3. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, do garnka z żelatyną dodajemy kilka łyżek masy serowej i blendujemy, po czym wlewamy do całości i jeszcze raz miksujemy

  4. Kiedy czekolada jest chłodna dodajemy połowę masy serowej i miksujemy chwilkę

  5. Dno formy (27 cm) wykładamy folią i wlewamy na przemian obie masy (miała mi wyjść zebra, ale wyszło co wyszło;D); na wierzch sernika układamy połówki czereśni, rozpuszczamy galaretę według wskazówek na opakowaniu

  6. Kiedy galaretka zaczyna tężeć wylewamy ją na wierzch i czekamy aż całość będzie sztywna, ja robiłam w nocy żeby mieć na śniadanie;)

  7. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń