Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z mlekiem w proszku

Sernik z mlekiem w proszku

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 728

Dodano:

Odsłon: 1229

Gratka dla smakoszy serników

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 jajek
  • 2 budynie śmietankowe po 40g
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki śmietany 18%
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Blaszkę o wymiarach 25×36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Spod wyklejamy ciastem. Zapiekamy ok 15 minut w 180º

  2. Twaróg, żółtka, cukier waniliowy i budyń dokładnie miksujemy. Stopniowo cienkim strumieniem dodajemy olej a następnie mleko w proszku. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy aż do momentu kiedy nie będzie wyczuwalny a piana będzie gładka i lśniąca. Do ubitej piany dodajemy stopniowo na przemian masę serową i zimne mleko. Całość mieszamy rózgą lub drewnianą szpatułką.

    Gotową masę wylewamy na zapieczone ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 60 minut w 180º.
    Po upieczeniu uchylamy lekko drzwiczki piekarnika i pozostawiamy ciasto do wystygnięcia

  3. Masło, cukier, kakao i śmietanę zagotowujemy. Lekko studzimy, polewamy wierzch sernika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń