Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z musem jeżynowym

Sernik z musem jeżynowym

Autor: Jagodzianka17

Przepisów i artykułów: 289 Ocena: 1769

Dodano: 10.08.2017

Odsłon: 6228

Czarne jeżyny zerwane skoro świt, muśnięte słońcem, które przebija się przez poranne mgły. Zatopione w delikatnym i puszystym musie. Do tego wspaniały, kremowy sernik pachnący wanilią na delikatnym, kruchym spodzie. Serniki robiłam w bardzo różnych wersjach i z różnymi dodatkami, ale po raz pierwszy połączyłam go z delikatnym musem. Cudowne połączenie smaków, które z pewnością umili każde popołudnie.

Składniki

  • Spód:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 duże jajko
  • 65 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa serowa:
  • 700 g mielonego twarogu
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Mus jeżynowy:
  • 400 g jeżyn
  • 500 ml śmietany 36%
  • 100 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie


  1. Ciasto

    Do przesianej mąki dodajemy zimne masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i sól. Zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce przynajmniej pół godziny. Następnie ciastem wykładamy dno formy o wymiarach 30 x 35 cm. Widelcem na całej powierzchni ciasta robimy dziurki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 15-20 minut. Ciasto powinno być lekko rumiane.

    Ser

    Ser mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Dodajemy jogurt, cukier, budyń i ekstrakt waniliowy. Miksujemy, dodając stopniowo po jednym jajku. Gotową masę wylewamy na podpieczony, kruchy spód. Sernik pieczemy 60 minut w temperaturze 170’C. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik do ostudzenia.

    Mus jeżynowy

    Jeżyny blendujemy. Powstałe purée dokładnie przecieramy przez sito tak, aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę. Żelatynę moczymy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy, aby napęczniała. Następnie troszkę podgrzewamy w mikrofalówce i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do schłodzenia.
    Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, następnie partiami mus jeżynowy i żelatynę. Mieszamy delikatnie najlepiej szpatułką do całkowitego połączenia się składników. Gotowy mus wylewamy na zimny sernik i schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc. Przed podaniem dowolnie dekorujemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń