Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z nutą pomarańczy

Przepis dnia 2019-09-03
Sernik z nutą pomarańczy

Autor:

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 1258

Dodano:

Odsłon: 2041

Serniki uwielbiam i one chyba mnie też, bo smaczne wychodzą :) Ten powstał pod wpływem chwili. Chwilowe szaleństwo zaskutkowało pysznym ciachem!

Składniki

  • 70 dkg zmielonego sera białego
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 100 ml śmietanki 30%
  • cukier wanilinowy
  • ekstrakt pomarańczowy
  • skórka z pomarańczy albo gotowy cukier z pomarańczą
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Na spód:
  • 5 dkg masła
  • 20 dkg herbatników
  • Na polewę:
  • 1,5 łyżki kakao
  • 5 dkg masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • woda ok. 4-5 łyżek
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • Dodatkowo:
  • Płatki migdałowe prażone
  • Maliny
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Herbatniki rozkruszyłam za pomocą blendera na miałko. Masło roztopiłam i połączyłam z ciastkami. Wymieszałam dokładnie i wylepiłam dno tortownicy. Tortownicę wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Średnica 22 cm. Schłodziłam w lodówce do momentu aż zrobiłam masę serową.

  2. Białka oddzieliłam od żółtek.

    Żółtka utarłam na puszystą masę z cukrami. Dodałam 1,5 łyżeczki cukru z pomarańczą oraz 1 łyżeczkę ekstraktu pomarańczowego.

    Wlałam olej i miksowałam dalej. Dodałam ser, mąkę ziemniaczaną i wyrobiłam gładką masę. Pod koniec wlałam śmietankę i wymieszałam aż wszystko ładnie się połączy.

    Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Połączyłam z masą serową za pomocą szpatułki.

  3. Wyłożyłam masę serową na przygotowany wcześniej spód z herbatników. Piekłam 50 minut w 180 stopniach.

    Kiedy wyłączyłam piekarnik nie otwierałam drzwiczek przez ok. 10 minut. Po tym czasie drzwiczki uchyliłam i zostawiłam ciasto na ok. 15 minut w piekarniku.


  4. Jak sernik już się upiekł i wystygł zrobiłam polewę.

    Masło roztopiłam, dosypałam kakao, cukier i cukier wanilinowy. W 5 łyżkach gorącej wody rozpuściłam żelatynę i dodałam do polewy. Mieszałam do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Tak przygotowaną polewą udekorowałam mój sernik.

    Posypałam prażonymi płatkami migdałów. Przed podaniem udekorowałam malinami.

  5. Notatki:
    * dodałam cukier z pomarańczą, ale można dodać skórkę otartą z pomarańczy
    * zamiast ekstraktu można dodać olejek pomarańczowy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń