Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z orzechami

Sernik z orzechami

Autor: tolerancja

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 1612

Dodano: 29.05.2011

Odsłon: 26176

Ten sernik jest bardzo dobry , żeby sie przekonac trzeba go upiec - polecam

Składniki

  • Skł. na sernik :
  • 1 kg sera białego
  • 20 dkg margaryny
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skł. na ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru kryształu
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 15 dkg orzechów włoskich
  • margaryna 20 dkg (bielska)
  • Skł. na masę:
  • 400 g serka homogenizowanego (Danio)
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 1 kostka masła
  • dekoracja wg własnego uznania
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sernik: Ser mielimy 2 razy . Margarynę utrzec z cukrem i żółtkami , dodac ser , mąkę wczesniej połączoną z proszkiem , następnie ubitą pianę z białek delikatkie połaczyc skł, gotową masę wyłożyc do blaszki o wymiarach 28 x 25 i piec w temp. 180 stopni ok 40 minut(do sera można dodac rodzynki lub skórkę pomarańczową)

  2. Skł. na ciasto: Najpierw roztopic margarynę i ostudzic . Ubic białka , dodac cukier , pózniej żółtka , mąkę z proszkiem , zmielone orzechy i na końcu wlac margarynę . Ciasto upiec w 180 stopni przez ok 30 min (blaszka taka jak do sera)

  3. Masa: Masło utrzec z cukrem , dodac serek homogenizowany i połączyc

  4. Całośc : Ciasto orzechowe przekroic na połowę , jedną częśc ciasta posmarowac masą , położyc sernik , da resztę masy , przykryc drugim plackiem orzechowym . Ja użyłam do dekoracji lukier i skórkę pomarańczową

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

tolerancja 04 czerwca 2011 milia34 - serek musi byc przed zrobieniem co najmniej 2 godz wyciągniety z lodówki żeby był ciepły. Ja czasami jak nie mam serka to robię masę budyniową i też jest dobra możesz spróbowac, powodzenia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milia34 03 czerwca 2011 dzisiaj robilam iwyszedl super,ale niestety sie pospieszylam i serek zimny utarlam z cieplym maslem i sie zwazyla masa,ale nastepnym razem juz tego bledu nie popelnie:))))mimo to ciacho i tak szybko znika

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milia34 01 czerwca 2011 od razu go wydrukuje i przy najblizszej okazji go sobie zrobie,super przepis pozdrawiam:)))))))))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 30 maja 2011 Annuar nie jest strasznie pracochłonny , może z wygladu robi takie wrażenie , bardzo szybko i łatwo się go robi , wież mi że warto bo jest pyszny... pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Boschka 30 maja 2011 Mi też się przepis spodobał;-)) że o zachęcającej fotce nie wspomnę... ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda114 29 maja 2011 Sernik wygląda bardzo apetycznie i chętnie wypróbuję Twój przepis

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda114 29 maja 2011 Sernik wygląda bardzo apetycznie, a ponieważ bardzo lubię serniki i orzechy, chętnie wypróbuję Twój przepis-do ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń