Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik z owocami"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 23
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 537
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 762
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 23
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 537
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 762
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 40
Składniki
Pokrój na kawałeczki połowę masła. Dodaj do niego 10 dag cukru oraz mąkę i 1 jajko. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż do lodówki na 30 minut. Rozbij pozostałe 4 jajka. Oddziel żółtka od białek.
Pozostałe masło utrzyj razem z resztą cukru. Kolejno domieszaj żółtka, a potem porcjami twaróg. Dodaj kaszkę, mleko oraz sok z cytryny. Dobrze wymieszaj mikserem. Białka ubij na sztywno. Pianę z białek delikatnie domieszaj do masy serowej.
Tortownicę o śr. ok. 26 cm posmaruj tłuszczem, oprósz mąką. Spód i brzeg wylep schłodzonym kruchym ciastem. Na ciasto na przemian nałóż duże porcje masy serowej oraz maku. Obie masy lekko przemieszaj widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz ok. 40 minut.
Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój na cienkie cząstki. Ułóż je na podpieczonym cieście. Owoce posmaruj konfiturą porzeczkową. Sernik piecz jeszcze ok. 30 minut. Dobrze wystudź.Źródło: Tina