Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z polewą

Sernik z polewą

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Sernik z polewą"

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 kg twarogu
  • 20 dag cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • proszek do pieczenia
  • 1/2 l kremówki 36 proc
  • 10 dag mrożonych malin
  • po 1/2 szkl. nalewki i soku z malin
  • polewa czekoladowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żółtka oddziel od białek. Białka odstaw do schłodzenia. Twaróg zmiel trzykrotnie. Do zmielonego sera dodaj żółtka, 15 dag cukru kryształu oraz opakowanie cukru waniliowego. Utrzyj na puszystą i gładką masę.

  2. Do masy partiami dodawaj obydwie mąki przesiane z łyżeczką proszku do pieczenia. Kremówkę ubij na szty wną pianę. Wyjmij białka z lodówki i również ubij na sztywno.

  3. Ubitą kremówkę oraz pianę z białek delikatnie wmieszaj do masy serowej. Całość przelej do wyłożonej pergaminem tortownicy. Piecz 90 minut w 180 st.

  4. Mrożone maliny podgrzej z sokiem, dodaj nalewkę. Całość zmiksuj lub rozetrzyj. Sosem polej wystudzony sernik. Na koniec udekoruj go rozpuszczoną polewą czekoladową i, ewentualnie, cukrowymi perełkami.

  5. czas ok. 120 min; porcja – 360 kcal, cena 1,70 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń