Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z rodzynkami

Sernik z rodzynkami

Autor: motyl88rd

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 0

Dodano: 04.11.2011

Odsłon: 1568

zawsze wychodzi :-)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski dać: połowę masła/margaryny, aromat waniliowy, 2 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka, proszek do pieczenia, kakao. Zagnieść ciasto, jeżeli będzie się kleić - dodać mąki.

  2. Ciasto podzielić na 2 części, jedną wyłożyć spód w wysmarowanej tortownicy, drugą odłożyć.

  3. pozostałą połowę masła/margaryny rozpuścić i odstawić do wystygnięcia.

  4. 1 szklankę cukru i 4 jajka utrzeć mikserem na puszystą pianę, dodawać po łyżce twarogu i ucierać na niskich obrotach.

  5. Do masy serowej wlewać po trosze ostudzone masło/margarynę, mieszać łyżką, na końcu dodać aromat cytrynowy, budyń w proszku i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.

  6. Dodać rodzynki i wymieszać. (można także dodać: orzechy, migdały w płatkach, wiórki kokosowe, skórkę startą z cytryny, kandyzowane owoce - co kto lubi)

  7. Masę serową wylać na wyłożony spód.

  8. Z pozostałego ciasta zrobić kruszonkę na masie serowej.

  9. Piec w ok. 180st. przynajmniej 60 minut.

  10. Ciasto wyciągnąć z tortownicy dopiero, gdy będzie całkowicie wystudzone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

motyl88rd 04 listopada 2011 1. w składnikach napisałam 6-7 jajek - już wyjaśniam: to zależy od ich wielkości, jak są bardzo małe, to można do masy serowej dodać jeszcze jedno jajko;
2. ja ten sernik robię w tortownicy o średnicy 28 cm

SMACZNEGO! :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń