Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z rosą

Sernik z rosą

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 727

Dodano:

Odsłon: 3058

Sernik, który znają chyba wszyscy.

Składniki

  • 1/4 kg mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka (białka zostawiamy)
  • 1 kg twarogu (może być z wiaderka)
  • 3 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 4 żółtka (białka zostawiamy)
  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru pudru
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto. Formę 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 15 minut. Zapiekamy.

  2. Ser mielimy dwukrotnie (jeśli korzystamy z sera w wiaderku nie ma już takiej potrzeby), dodajemy pozostałe składniki - miksujemy na gładką masę. UWAGA!!! MASA PO DODANIU MLEKA JEST RZADKA ALE TAK MUSI BYĆ. Wylewamy na zapieczone ciasto. Wstawiamy ponownie do piekarnika. Pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.

  3. Na 15 minut przed końcem pieczenia ubijamy pianę z 6 białek, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder. Wykładamy na wierzch sernika i pieczemy 15 minut. JEŚLI ZAPIECZEMY ZBYT MOCNO ROSA NIE POJAWI SIĘ NA WIERZCHU CIASTA. Sernik wystawiamy z piekarnika i zostawiamy na kratce kuchennej do wystudzenia. W miarę jak sernik będzie stygł na wierzchu zacznie pojawiać się rosa.

    Ciasto jest cudowne i delikatne. Warto wypróbować. Polecam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń