Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z rosą

Sernik z rosą

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 928

Dodano:

Odsłon: 5969

Od kiedy spróbowałam na Wielkanoc sernika z rosą u znajomych, postanowiłam go upiec. Przepis był u mamy w zeszycie od dawna, ale jakoś nigdy nie odważyłyśmy się go zrobić. Szkoda, bo wyszedł na prawdę pyszny i z pewnością zagości na naszym stole na stałe :)

Składniki

  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 125 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • 3 żółtka
  • 1 pełna łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 białek (średnich)
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 szkl. mleka
  • 1 pełna szklanka cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie spodu ciasta:
    1 1/2 szkl. mąki, masło, 3 żółtka, 1 łyżkę cukru pudru i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia wrzucić do miski, zagnieść ciasto, wyłożyć je na blasze wyścielonej pergaminem.


    Wykonanie masy serowej:
    Cukier puder utrzeć z całymi jajkami i żółtkami, dodać ser, dalej ucierać. Po chwili wlać mleko oraz olej. Na samym końcu wsypać budynie i cukier wanilinowy. Gotową masę wylać na surowy spód ciasta (masa ma być rzadka), włożyć do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni (w zależności od piekarnika). Piec 45 minut. Po upływie tego czasu wyłożyć bezę, zrobić rowki (drewnianym widelcem) zapiec ją w 150 stopniach przez około 15-20 minut (do zarumienienia). Rosa zacznie wychodzić jak ciasto będzie stygło. Pycha!!!


  2. Wykonanie bezy:
    Do miksera wlać 7 białek. Ubijać 8-10 minut, powoli wsypując 1szkl. cukru.

  3. Wykonanie masy serowej:
    Cukier puder utrzeć z całymi jajkami i żółtkami, dodać ser, dalej ucierać. Po chwili wlać mleko oraz olej. Na samym końcu wsypać budynie i cukier wanilinowy. Gotową masę wylać na surowy spód ciasta (masa ma być rzadka), włożyć do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni (w zależności od piekarnika). Piec 45 minut. Po upływie tego czasu wyłożyć bezę, zrobić rowki (drewnianym widelcem) zapiec ją w 150 stopniach przez około 15-20 minut (do zarumienienia). Rosa zacznie wychodzić jak ciasto będzie stygło. Pycha!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń