Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z rosą

Sernik z rosą

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2932

Dodano:

Odsłon: 57111

Puszysty, delikatny z lekką pianką i kruchym spodem.

Składniki

  • SKŁADNIKI NA SPÓD: 1 szklanka mąki
  • 120g cukru
  • 120g masła
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ: 1 kg sera białego, mielonego ( najlepszy do tego przepisu jest z wiaderka )
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • ¾ oleju
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • SKŁADNIKI NA PIANKĘ: 4 białka
  • ½ szklanki cukru
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie dodajemy cukier, jajko, masło i wszystko razem szybko zagniatamy lekko podsypując mąką. Ciasto formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy wysmarowaną masłem blaszkę ( możemy też rozwałkować ciasto i je położyć na blaszkę, ale jest to ciężkie ) o wym. Pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 C do lekkiego zarumienienia. W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Składniki na masę przekładamy do dużej miski i na najwyższych obrotach miksera miksujemy przez ok. 5 min. Masa jest dosyć rzadka, ale taka powinna być, ponieważ sernik będzie delikatny i puszysty. Wykładamy ją na podpieczony spód i ponownie wkładamy do piekarnika na 50 min w temp. 180 C. Pod koniec pieczenia ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier. Powstałą piankę wykładamy na masę serową i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 min. pilnując, aby się nie spiekła. Jeśli będzie spieczona nie powstanie na niej rosa. Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy. W miarę jak będzie coraz bardziej chłodny będą powstawać na nim kropelki tzw. rosa. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń