Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z serkiem mascarpone i wiśniami

Sernik z serkiem mascarpone i wiśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 5161

Dodano:

Odsłon: 25746

Bardzo lekki deser.Biszkopt z serem mascarpone i frużeliną wiśniową,udane połączenie smaków.

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajka, 3 sztuki
  • cukier, 3/4 szklanki
  • mąka, 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia, 1/4 łyżeczki
  • Masa serowa:
  • serek mascarpone, 1 opakowanie
  • śmietana 30% lub 36%, 340 ml
  • cukier puder, 3/4 szklanki
  • Frużelina wiśniowa:
  • wiśnie bez pestek ,1/2 kg
  • cukier, 1/2 szklanki
  • mąka ziemniaczana, 2 łyżki
  • woda
  • lub gotowa frużelina wiśniowa, 2 puszki
  • czekolada mleczna, do posypania
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Frużelina wiśniowa: wiśnie zagotować ze szklanką wody i cukrem. Mąkę ziemniaczaną rozbełtać z niewielką ilością wody, wlać do wrzącego syropu i zdjąć z ognia, gdy zacznie gęstnieć. Wystudzić.

  2. Piekarni rozgrzać do 180 stopni C. Tortownicę nasmarować tłuszczem, dno wyłożyć papierem do pieczenia.

  3. Biszkopt: jajka zmiksować z cukrem, około 2-3 minuty. Na niskich obrotach wymieszać przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
    Przelać do formy i piec około 30 minut. Po upieczeniu ściąć nożem cienką wierzchnią warstwę ciasta, wystudzić.

  4. Masa serowa: ser mascarpone zmiksować z cukrem. Śmietanę ubić na sztywno, przełożyć do sera i wymieszać.

  5. Frużelinę wiśniową rozłożyć na biszkopcie. Na wiśnie przełożyć masę serową, posypać po wierzchu startą czekoladą.
    Schłodzić 2-3 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń