Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z serków homogenizowanych

Sernik z serków homogenizowanych

Autor:

Przepisów i artykułów: 347 Ocena: 3739

Dodano:

Odsłon: 17923

Uwielbiam go bo jest inny niż wszystkie i po prostu pyszny. Dodatkowo jeśli chodzi o przygotowanie to nie jest on skomplikowany. Jeśli nie mieliście okazji spróbować jeszcze sernika z serków homogenizowanych to najwyższy czas. Ten przepis wychodzi za każdym razem ;)

Składniki

  • Ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 dag margaryny (dobrze schłodzonej)
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki kwaśniej śmietany
  • Masa:
  • 2/3 kostki margaryny lub masła
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 6 homogenizowanych serków waniliowych (każdy po 140g)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • opakowanie cukru wanilinowego
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki do masy muszą być w temperaturze pokojowej.

    Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy cukier puder. W środku mąki robimy dołek, w którym umieszczamy żółtka, proszek do pieczenia i śmietanę. Margarynę kroimy w kostkę i układamy na mące. Z tak przygotowanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy je na chwilę do lodówki, żeby je schłodzić.

  2. Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią 2/3 ciasta (1/3 wkładamy tym razem do zamrażarki).

  3. Margarynę miksujemy z żółtkami, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. W osobnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek. Następnie do margaryny z żółtkami dodajemy serki homogenizowane, mąkę ziemniaczaną i pianę. Całość delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy na ciasto w blaszce. Na wierzch ścieramy pozostałe ciasto z zamrażalnika.

    Pieczemy w temperaturze 150°C przez jakąś godzinę.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń