Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z truskawkami na daktylowym spodzie

Sernik z truskawkami na daktylowym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 214 Ocena: 1365

Dodano:

Odsłon: 2437

Zachwycający nie tylko wyglądem, ale również i smakiem!

Składniki

  • spód
  • 100 g daktyli
  • 150 g płatków jaglanych
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki masła orzechowego (lub zwykle masło)
  • masa serowa
  • 1 kg twarogu
  • 260 g śmietanki kokosowej lub 30%
  • 5 łyżek żelatyny + 450 ml wody
  • ok. 1 kg truskawek
  • dosładzamy wedle uznania (ja dałam pół szklanki słodzika)
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Daktyle zalewamy wrzątkiem na 20 minut. Do melaksera dajemy osączone z wody daktyle, suche płatki jaglane, kakao oraz masło orzechowe. Miksujemy do połączenia i powstałą masą wykładamy spód formy (24). Formę wkładamy do zamrażarki.

  2. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywno. Połowę truskawek zostawiamy w całości a drugą część kroimy na pół.

  3. Do twarogu dodajemy słodzik/cukier, następnie dodajemy ubitą śmietankę i miksujemy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i krótko miksujemy.

  4. Na spód formy układamy truskawki w całości. Zalewamy to masą serową delikatnie aby nie poprzewracać truskawek. Na wierzch układamy połówki owoców i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń