Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z wiśniami

Sernik z wiśniami

Autor: piotrekk

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 269

Dodano: 03.08.2010

Odsłon: 1427

TO CIASTO TO POKUSA NIE DO ODPARCIA. MA KRUCHY SPÓD Z HERBATNIKÓW I KREMOWE NADZIENIE Z SERA RICOTTA. ZWIEŃCZONE JEST ZAŚ APETYCZNYMI WIŚNIAMI

Składniki

  • Ciasto: herbatniki typu ''digestive'', 150 g
  • masło, 50 g
  • Nadzienie:dżem wiśniowy, 6 łyżek
  • ser ricotta, 225 g
  • kremowy twarożek, 200 g
  • śmietanka, 200 ml
  • cukier puder, 150 g
  • jajka, 3
  • esencja migdałowa, 1/2 łyżeczki
  • mąka, 50 g
  • Ponad to:maka kukurydziana, 2 łyżki
  • wiśnie w syropie do dekoracji, 675 g
> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. PODGRZEJ PIEKARNIK DO TEMPERATURY 170 ST. C. POKRUSZ HERBATNIKI I WYMIESZAJ JE Z ROZPUSZCZONYM MASŁEM. NASTĘPNIE WYŁÓŻ MIESZANKĄ DNO NATŁUSZCZONEJ TORTOWNICY O ŚREDNICY 20 CM. TAK PRZYGOTOWANY SPÓD SCHŁÓDŹ W LODÓWCE PRZEZ 30 MINUT, A POTEM ROZSMARUJ NA NIM DŻEM. UTRZYJ STARANNIE SER RICOTTA, TWAROŻEK, ŚMIETANKĘ I CUKIER. DODAJ JAJKA ORAZ ESENCJĘ MIGDAŁOWĄ I PONOWNIE UTRZYJ. WSYP MĄKĘ I DOKŁADNIE WYMIESZAJ. PRZYGOTOWANĄ MASĘ WYLEJ NA HERBATNIKOWY SPÓD.

  2. PIECZ PRZEZ GODZINĘ, CIASTO POWINNO BYC ZRUMIENIONE WOKÓŁ BRZEGÓW, A DOŚĆ MIĘKKIE POŚRODKU. WYŁĄCZ PIEKARNIK I POZOSTAW W NIM SERNIK PRZEZ KOLEJNA GODZINĘ. PO WYJĘCIU Z PIECYKA WYŁÓŻ CIASTO NA TALERZ. WYMIESZAJ MĄKĘ KUKURYDZIANĄ Z NIEWIELKĄ ILOŚCIĄ SYROPU Z WIŚNI. OWOCE ORAZ RESZTĘ SYROPU UMIEŚĆ W RONDELKU. WLEJ DO NEIGO TAKŻE MAKĘ KUKURYDZIANĄ ROZDROBNIONĄ Z SYROPEM. PODGRZEWAJ, CIAGLE MIESZAJĄC, AŻ DO ZGESTNIENIA MASY. POTEM POCZEKAJ, AŻ OSTYGNIE I ROZPROWADŹ JĄ DOKŁADNIE NA CIEŚCIE

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń