Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z żelką mango

Sernik z żelką mango

Autor:

Przepisów i artykułów: 348 Ocena: 2188

Dodano:

Odsłon: 160

Jak co roku na początku października na blogu pojawia się sernik. To nie przypadek - serniki uwielbia moja druga połowa. Ponieważ obchodzi w tym czasie imieniny - tak się już przyjęło, że co roku robię dla Niego sernik, a to najsmaczniejszy prezent jakim mogę go obdarować. Sernik z mango marzył mi się od dawna i właśnie nadarzyła się okazja, aby go zrobić. Jest wilgotny i kremowy z ciekawą nutą tropikalnej żelki z mango. Urzekający smakiem i wspaniałym kolorem.

Składniki

  • Spód:
  • 200 g zbożowych ciastek *
  • 60 g masła
  • Masa serowa:
  • 750 g twarogu
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 230 g cukru
  • 5 jajek
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • Żelka z mango:
  • 500 g mango z puszki **
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 18 g żelatyny
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Spód

    Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy, dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.

    Masa serowa

    Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy mascarpone, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C.
    W tej temperaturze pieczemy sernik przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120'C i pieczemy przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Po wystudzeniu sernik chłodzimy w lodówce przez 12 godzin.

    Żelka z mango

    Mango odsączamy z zalewy i blendujemy na gładki mus. Przelewamy do rondelka, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Do kubeczka wlewamy 100 ml soku z mango i podgrzewamy w mikrofali do momentu wrzenia. Dodajemy żelatynę i energicznie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Dodajemy do musu i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia.
    Dobrze schłodzony mus wykładamy na wierzch sernika i wstawiamy całość do lodówki na kilka godzin.
    * użyłam ciastek degistive
    ** waga owoców po odsączeniu

    Notes

    - podczas pieczenia sernik rośnie. Nie należy się tym martwić, gdyż po wyjęciu z piekarnika równo opada
    - mus można zrobić również ze świeżych owoców. Wtedy należy dodać odrobinę cukru do musu, a sok do rozpuszczenia żelatyny zastąpić wodą

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń