Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z żurawiną

Sernik z żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 1872

Dodano:

Odsłon: 251

Przepis na szybki i pyszny sernik. Nie przepadam za rodzynkami, dlatego dodałam żurawinę i trochę kandyzowanej skórki cytrynowej. Zawsze mieliłam ser do sernika, ale jak trafię na dobry gotowy i zmielony to z wygodnictwa wykorzystam go do ciasta :)

Składniki

  • Ser biały - 1 kg - może być gotowy mielony
  • Jajka - 7 szt.
  • Budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • Cukier puder - 1 szkl.
  • Kasza manna - 1 łyżka
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Kandyzowana skórka cytrynowa - 2 łyżki
  • Suszona żurawina - 100 g
  • Mąka - 1 łyżka
  • Sól - szczypta
  • Cukier puder - do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Żurawinę zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na chwilę. Żółtka oddzielamy od białek. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy zmielony biały ser - mieszamy, dodajemy budyń waniliowy i kaszę mannę - całość dokładnie miksujemy. Żurawinę dobrze odsączamy, mieszamy z łyżką mąki i razem z kandyzowaną skórką cytrynową dodajemy do ciasta . Na samym końcu masę serową delikatnie mieszamy z ubitą pianą z białek. Tortownicę lub kwadratową blachę o boku 26/28 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy naszą masę. Pieczemy w 180 stopniach ok. 70 min. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze na godzinkę w uchylonym piekarniku. Posypujemy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń