Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Sernik ze śliwkową rozetą"
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 38
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 65
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10507
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 38
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 65
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10507
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 90
Składniki
Czas przygotowania 120 minut. Cena porcji ok. 1,50 zł
Umyte śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Połówki kroimy jeszcze na półplastry.
Twaróg przekładamy do miski, dodajemy śmietanę kremówkę, cukier, jajka, budynie w proszku, sok z cytryny, miksujemy aż powstanie puszysta masa. Na koniec wsypujemy kaszę mannę i jeszcze przez chwilę dobrze mieszamy.
Masę sernikową przekładamy do posmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy, wyrównujemy. Na wierzchu układamy półplasterki śliwek w taki sposób, aby utworzyły na całej powierzchni sernika kolorową rozetę.
Pieczemy 50–60 minut w 180oC. Pozostawiamy do ostygnięcia, a potem wykładamy na paterę lub duży talerz.
W rondelku podgrzewamy dżem morelowy, a następnie przecieramy przez sito. Lekko przestudzony rozprowadzamy po wierzchu ciasta, pozwalając, aby wsiąkł pomiędzy owoce.
Na koniec posypujemy całość gruboziarnistym cukrem. Sernik możemy podać z bitą śmietaną.Źródło: Rewia