Do góry

Desery Przepis na:

Sernik zebra z borówkową pianką-rewelacyjny sernik na zimno

Sernik zebra z borówkową pianką-rewelacyjny sernik na zimno

Autor: smaki-katriny

Przepisów i artykułów: 116 Ocena: 4451

Dodano: 26.04.2018

Odsłon: 2712

Sernik jest kakaowo-śmietankowy zebra :) Wygląda pięknie a smakuje jeszcze piękniej. Polecam bo na prawdę jest rewelacyjny :)

Składniki

  • Przepis na tortownicę 24cm BISZKOPT -3 jajka -3 łyżki cukru
  • -pół łyżeczki proszku do pieczenia -pół szklanki maki pszennej tortowej
  • MASA SEROWA -1 kg sera w wiaderku -3/4 szkl cukru -2 łyżki żelatyny
  • -1 cukier waniliowy -175 ml mleka -1 łyżka kakao
  • MASA JOGURTOWO-BORÓWKOWA -3 duże garście borówek -jogurt naturalny 200g -3 łyżki cukru pudru
  • -łyżka żelatyny -125 ml mleka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt

    Białka oddzielamy od żółtek,ubijamy je na sztywna pianę,dodajemy cukier-miksujemy,dodajemy żółtka-miksujemy. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy .Ciasto dajemy do tortownicy wyłożonej papierem i pieczemy około 15-20 min w temp 180 stopni do suchego patyczka. Studzimy.

  2. MASA SEROWA ZEBRA


    Ser musi być w temp pokojowej

    Mleko wraz z cukrem i żelatyną podgrzewamy do rozpuszczenia składników. Studzimy. Dodajemy do sera miksując na najwyższych obrotach (masa powinna być lejąca)
    dzielimy ją na pół i do jednej części dajemy kakao.

  3. Następnie wylewamy na biszkopt po dużej łyżce(lub chochelce) naprzemiennie masę białą i kakaową (zaczynamy pod środka formy)
    Wstawiamy do stężenia do lodówki.

  4. MASA BORÓWKOWA


    mleko z cukrem pudrem i żelatyną podgrzewamy do rozpuszczenia żelatyny,studzimy.

    Borówki myjemy i miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.

    Dodajemy na koniec ostudzone mleko z żelatyną i cukrem i miksujemy na najwyższych obrotach. Masę wylewamy na stężały sernik i wstawiamy ponownie do lodówki do stężenia.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń