Do góry

Desery Przepis na:

Sernikowa tarta z gruszkami na kakaowym spodzie

Sernikowa tarta z gruszkami na kakaowym spodzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 125 Ocena: 2288

Dodano:

Odsłon: 1956

Moja propozycja to: pyszny i kruchy kakaowy spód, kremowe serowe wnętrze i soczyste gruszki - czyli recepta na udany dzień już od pierwszego kęsa. Po prostu tarta!

Składniki

  • - na tartę
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g gorzkiego kakao
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżki mleka
  • 1 żółtko jaja kurzego (L)
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • - na masę serową
  • 500 g sera twarogowego do serników (naturalny lub waniliowy)
  • 3 jaja (L)
  • 5 łyżek śmietanki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • sok z ćwiartki cytryny lub limonki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 puszka gruszek w syropie
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od ciasta: przesiać mąkę i cukier puder do miski, dodać kakao, szczyptę soli i wymieszać. Zimne masło pokroić w kostkę, dodać do miski. Można siekać nożem lub wyrabiać szybko ręką tak, by masło się zbytnio nie ogrzało. Dodać żółtko i 2 łyżki mleka, zagnieść szybko jednolite ciasto , uformować kulę i wsadzić zawinięte w folię do lodówki na 30 minut.

  2. Po tym czasie rozwałkować je na macie silikonowej lub stolnicy (jeśli będzie się kleić do wałka, lekko podsypać mąką) i wyłożyć formę do pieczenia tart (spód i brzeg). Nakłuć widelcem, obciążyć papierem do pieczenia i suchą fasolą lub grochem i wstawić na 10 minut do nagrzanego do 190 stopni Celsjusza piekarnika. Usunąć po tym czasie papier i piec jeszcze 15 minut.
    Wyciągnąć z piekarnika i przygotować masę serową: utrzeć jaja z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać ser, śmietankę, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną i utrzeć na gładką masę.

  3. Wylać ją na podpieczony spód. Gruszki osączyć z syropu na sicie, ułożyć równomiernie w masie serowej.
    Piec w temperaturze 170 stopni przez 30 - 40 minut. Wyciągnąć, kiedy masa serowa będzie rumiano złota. Może troszkę popękać, ale to normalne i nie ma wpływy na smak.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 grudnia 2018 Sernik, to jest to, co lubię najbardziej, ale o tym już wiesz ;) Pysznie wygląda ten kawałek i chyba zjadłbym połowę tej tarty, na dodatek z soczystymi gruszkami :D Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń