Do góry

Desery Przepis na:

sernikowe ptysie

Przepis dnia 2019-03-11
sernikowe ptysie

Autor:

Przepisów i artykułów: 174 Ocena: 1435

Dodano:

Odsłon: 848

Parzone ciasto ptysiowe z kremem sernikowym. Przepis dla tych którzy lubią ciastka, ptysie i sernik na zimno. Niebanalne połączenie ulubionych smaków. W porze owocowej zachęcam do użycia ulubionych owoców.

Składniki

  • Składniki na ciasto parzone:
  • 1 szklanka wody
  • 125g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jaja
  • Składniki na masę serową:
  • 1/2 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jaja
  • ¼ kostki masła
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka mleka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto: W rondelku z grubym dnem zagotować wodę z masłem. Na gotującą się wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnka. Wystudzić.Ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki (ja używam Wilton M1).
    Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (mocno rośnie).
    Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.

  2. Masa serowa: Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance mleka.
    Żelatynę zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia.
    Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy.
    Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i masłem na puszystą masę. Gdy wszystko się połączy dodajemy po łyżce twaróg i mieszamy do dokładnego połączenia się składników. Dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy tężejącą galaretkę oraz rozpuszczoną żelatynę.

    Przekrojone ptysie nadziewamy kremem twarogowym

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń