Do góry

Desery Przepis na:

Sernikowe różyczki

Sernikowe różyczki

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 436

Dodano:

Odsłon: 297

Jakiś czas temu znalazłam przepis coś podobnego. Pododawałam coś od siebie i upiekłam te pyszne różyczki. Jak to przy drożdżowych wypiekach bywa najlepsze są jeszcze ciepłe. Nadzienie możecie zrobić według swoich preferencji smakowych. Ja zamiast zmielonych migdałów dałam płatki. Zróbcie bo są pyszne. A inspirowałam się przepisem ze Smaczny.tv

Składniki

  • Ciasto :
  • 3 żółtka
  • 1 szczypta soli
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 7 g suchych drożdży
  • 100 g masła
  • Nadzienie serowe :
  • 300 g twarogu półtłustego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g płatków migdałowych
  • 100 g cukru
  • dodatkowo :
  • 1 jajko do posmarowania różyczek
  • cukier puder do oprószenia
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka rozbełtać z solą.
    Masło stopić i przestudzić.
    Dodać mleko oraz ekstrakt i cukier i wymieszać.
    Mąkę przesiać do miski i wymieszać z drożdżami.
    Wlać masę jajeczno mleczną i połączyć składniki.
    Następnie wlać masło i wyrobić gładkie ciasto.
    Włożyć je do miseczki i zakryć ściereczką, zostawić na około 40 minut.

  2. Gdy ciasto podrasta w drugiej misce rozgnieść twaróg, dodać płatki migdałowe, ekstrakr waniliowy oraz cukier i żółtko i połączyć składniki.
    Z masy serowej uformować 16 kulek.
    Gdy ciasto podrośnie podzielić je na 16 części i każdą wałkować na kółka.
    Każdy placek naciąć na 4 ale nie do końca.
    Na środku umieścić kulkę serową i zakładać każdy nacięty fragment otulając kulkę tworząc różyczkę.
    Tak uformowane różyczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rtozbełtanym jajkiem.
    Nastawić piekarnik na 190 stopni a gdy się nagrzeje włożyć blachę i piec różyczki 25 minut.
    Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń