Do góry

Desery Przepis na:

SERNIKOWIEC TRIO IDEALNE

SERNIKOWIEC TRIO IDEALNE

Autor: cytrynkaaa

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 551

Dodano: 15.05.2012

Odsłon: 9469

zawsze się udaje - jest Obłędny dla mnie idealny - sernik czekolada nutella czego chcieć więcej ... ??

Składniki

  • czekoladowe kruche ciastka np.łakotki, 20 dag -opakownie
  • herbatniki petitki, 10 dag- opakownie
  • nutella lub krem kruger kakaowo-orzechowy, słoik 400 gr
  • twaróg sernikowy zmielony, 1kg - kubełek
  • cukier, 1/3 szklanki
  • cukier waniliowy, 1 paczuszka
  • budyń waniliowy, 2 łyżki proszku
  • jajka, 4 szt
  • śmietana 12-lub 18 %, 0,5 szklanki
  • gorzka czekolada, tabliczka
  • cynamon mielony, kopiata łyżeczka
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. KRUCHY SPÓD: Do wysokiej miski pokruszyć czekoladowe ciastka i herbatniki ręcznie a następnie potłuc pałką do konsystencji gruboziarnistego piasku ( ewentualnie przełożyć do woreczka i tłuc wałkiem) technika dowolna ;) następnie do tego dodać kopiate 4 łyżki nutelli oraz cynamon i dokładnie wymieszać na gładką masę. Przełożyć na blachę i ugnieść jednolity spód. wstawić do lodówki na ok 30 min ( w tym czasie przygotować masę serową )

  2. MASA SEROWA baza: Ser ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę mikserem następnie ciągle miksując dodawać jajka, budyń, śmietanę.

  3. Przygotować 3 miski i rozłożyć masę serową w stosunki 1:1:2 czyli ( chochla masy do 1 miski chochla masy do 2 miski i dwie chochle masy do 3 miski i tak do wyczerpania masy serowej.) Następnie- do pierwszej miski do masy serowej dodać rozpuszczoną i ostudzoną gorzką czekoladę miksować na gładki krem, do drugiej miski dodać resztę nutelli i zmiksować na gładki krem, 3 miska- część jest bez dodatków i tej ma być najwięcej.

  4. Na spód wyciągnięty z lodówki wylewamy po kolei i równomiernie rozprowadzamy kolejno masy serowe - z gorzką czekoladą, z nutellą, samą serową bez dodatków,

  5. Całość pieczemy pod przykryciem foli aluminiowej ok 1,5 godziny w 200 st. C następnie ściągamy folię wyłączamy piekarnik i pozwalamy ciastu ostygnąć w piekarniku takie jest gotowe do spożycia ale jest jeszcze lepsze zimne można potem trzymać w lodówce (ale nie jest to konieczne.)

  6. Przepis jest na blachę o wym 28 x 28 lub tortownicę o tej samej średnicy. Życzę dobrej zabawy przy pieczeniu i jedzeniu ;) Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

cytrynkaaa 16 maja 2012 Witam dziękuję, połączenie smaków jest w istocie obłędne- zawsze robiłam na spodzie właśnie dlatego że ser fakt jest wilgotny w lodówce fajnie tężeje dlatego polecam go tam trzymać zimny łatwiej się kroi ( ale mimo to nie jest tak suchy jak w normalnym serniku ) chciałam żeby ser był jak puszek a nie wyschnięty - nie kroi się ciężko mój odchodził ładnie od noża ale jest bardziej jak pianka budyniowa na potrzeby domowe wystarczy na potrzeby imprezowe może być rzeczywiście za mało estetycznie za to smak fajny, proszę sobie spróbować raz tak dla siebie i sama Pani oceni ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 16 maja 2012 Fantastyczne połączenie smaków i pięknie wygląda. Próbowałaś kiedyś bez spodu z ciasteczek, z samym serem ? Zastanawiam się tylko, czy taki sernik nie jest za wilgotny, na zdjęciu wygląda na miękki i trudny do krojenia.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

awepa 15 maja 2012 wygląda smacznie:-) do ulubionych:-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń