Do góry

Desery Przepis na:

Sernikowy tort malinowo-śmietankowy

Sernikowy tort malinowo-śmietankowy

Autor: HabibiChi

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 2669

Dodano: 07.12.2017

Odsłon: 99

Pyszny efektowny sernik, który możemy zrobić raz dwa i przyozdobić go jak tort. Lekki i puszysty z delikatną kwaskową nutą malin i słodką serową warstwą.

Składniki

  • WARSTWA MALINOWA
  • 500 g jogurtu greckiego
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie śmietan fix
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • kilka kropel barwnika niebieskiego
  • 400 g malin mrożonych bądź świeżych
  • WARSTWA ŚMIETANKOWA
  • 200 g serka kremowego
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • DODATKOWO
  • biszkopty
  • 3-4 różyczki
  • perełki cukrowe srebrne
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żelatynę zalewamy do połowy wysokości szklanki gorącą wodą i dobrze mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie wykładamy tortownicę o wymiarach 22 cm biszkoptami. Do miski dodajemy jogurty oraz cukier puder. Maliny rozmrażamy i przecedzamy przez sitko do masy z jogurtami. W drugiej misce ubijamy śmietankę dodając śmietan fix. Następnie dodajemy ją do masy jogurtowo malinowej. Żelatynę powoli dodajemy do masy i całość dokładnie mieszamy. Pół tak przygotowanej masy wylewamy na biszkopty. Do reszty dodajemy kilka kropel niebieskiego barwnika, całość mieszamy. Wylewamy na pierwszą masę. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 1,5h do stężenia.

    *gorąca woda najlepiej zagotować wodę a następnie odczekać ok. 8 minut

  2. Żelatynę zalewamy do 1/4 wysokości szklanki gorącą wodą i dobrze mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce miksujemy serek wraz z jogurtem i cukrem pudrem następnie powoli dodajemy wystudzoną żelatynę, całość któtko miksujemy. Całość wylewamy wcześniej stężałą masę.

  3. Zostawiamy sernik na całą noc w lodówce, po wyjęciu przyozdobiamy perełkami oraz płatkami róż.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń