Do góry

Desery Przepis na:

Sero-makowiec.

Sero-makowiec.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1094 Ocena: 11815

Dodano:

Odsłon: 4580

Bardzo smaczny, soczysty sero makowiec z dużą ilością bakalii.

Składniki

  • na ciasto kruche na spód:
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 160 g margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka całe
  • Składniki na masę serową:
  • 6 jajek
  • 1 kg sera w wiaderki
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanka cukru
  • olej roślinny 125 ml 0,5 szklanki
  • budyń waniliowy 1 opakowanie
  • aromat waniliowy
  • Rodzynki
  • Składniki na masę makową:
  • Mak 25 dag
  • 1 duży olejek migdałowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • Orzechy włoskie 10 dag
  • Migdały 10 dag płatki
  • Rodzynki 5 łyżek
  • 5 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 250 ml śmietany 18%
  • Składniki na polewę czekoladową:
  • masło 10 dag
  • cukier puder 0,5 szklanki
  • mleko 1 łyżka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
  • kakao 2 łyżki
  • Wiórki kokosowe do posypania
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta:

    Zagnieść ciasto z podanych składników i włożyć do zamrażarki na pół godziny, ( w tym czasie zrobić masę serową i makową ).

  2. Wykonanie masy serowej:

    Masę serową robimy w większej misie. Ucieramy 6 żółtek, cukier, cukier waniliowy aromat waniliowy, olej i dodajemy na koniec budyń. Miksujemy chwilę, dodajemy ser i nadal miksujemy. Ubijamy pianę z białek i szczypty soli. Do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek oraz dodajemy podczas miksowania rodzynki.Kończymy miksowanie.

  3. Przygotowanie masy makowej:

    Zaparzamy mak we wrzącej wodzie 10-15 minut, przecedzamy przez gęste sito, studzimy i mielimy przez sitko 2 mm dwukrotnie. W garnczku doprowadzamy do wrzenia śmietanę z cukrem, cały czas mieszamy. Dodajemy zmielony mak i pozostałe bakalie oraz olejek migdałowy. Cały czas dokładnie mieszamy wszystko. Ostudzoną masę możemy nakładać na ciasto.

  4. Wykonanie sernika:

    Na spód tortownicy dajemy papier do pieczenia i odmierzony kawałek ciasta kruchego. Nakładamy warstwę masy makowej i na warstwę masy makowej nakładamy masę serową. Równo rozprowadzamy. Tak przygotowaną tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i pieczemy 60 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu sernik niech postoi w piekarniku przez 20 minut. Ostudzony sero - makowiec polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

  5. Wykonanie polewy czekoladowej:

    Wszystkie składniki wkładamy do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia się składników, cały czas mieszamy. Nie możemy dopuścić do zagotowania.

  6. Sero - makowiec polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami
    kokosowymi. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

  7. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń