Do góry

Desery Przepis na:

Sero-makowiec

Sero-makowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28005

Dodano:

Odsłon: 39

Przepis wart wypróbowania: "Sero-makowiec"

Składniki

  • margaryna
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do piecz
  • 2 łyżki płatków migdał. (wierzch);
  • 1 kg gotowej masy makowej; masa serowa:
  • 70 dag twarogu sernikowego
  • 3 jajka
  • 100 ml kremówki
  • 6 dag budyniu wanil. lub śmietan
  • 8 dag miękkiej margaryny lub masła
  • 10 dag cukru pudru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. PRZYGOT.: ok. 45 min; PIECZENIE: 60 min; PEŁNY KOSZT: ok. 19 ZŁ

  2. Zagnieć kruche ciasto i podziel na 2 części (2/3 i 1/3), zawiń w folię i włóż do lodówki na godz. Tortownicę 24 cm natłuść i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Większym kawałkiem ciasta wyłóż dno tortownicy, ponakłuwaj widelcem. Podpiecz 10-15 min w temp. 200°C. Resztę ciasta zatrzyj na tarce o dużych oczkach.

  3. Zrób masę: margarynę utrzyj na puszysto, dodając po jednym jajku, następnie cukier puder i budyń. Do masy dodawaj porcjami twaróg. Wymieszaj, aż masa będzie gładka. Na końcu dodaj ubitą kremówkę i delikatnie połącz. Na podpieczony kruchy spód nałóż masę makową, następnie nałóż masę serową i wyrównaj.

  4. Posyp startym ciastem i płatkami migdałowymi. Sero-makowiec włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C, piecz 60 minut. Wyłącz piekarnik i po 10 minutach wyjmij z niego sernik. Najsmaczniejszy jest na drugi dzień.

  5. Elżbieta Pawelec z Elbląga

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń