Do góry

Desery Przepis na:

Seromak

Seromak

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 63

Dodano:

Odsłon: 134

Mix sernika i makowca na kruchym cieście

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kruche ciasto
    --------------------------------------
    250 gr mąki pszennej
    150 gr masła (ja używam roślinnego)
    0,5 łyżeczki soli
    2 łyzki cukru
    1 jajko
    1 łyżka mleka

    1. Połączyć mąkę z masłem, solą i cukrem
    2. Do masy wbijamy jajko i dolewamy mleko i staramy się szybko zagnieść ciasto.
    3. Kulę ciasta zawinąć np. w folie aluminiową i na minimum 15 min wstawić do zamrażarki.

  2. Masa sernikowa
    ------------------------------------
    500 gr ser na sernik (gotowe do kupna w sklepach)
    budyń waniliowy lub śmietankowy
    0,5 szklanki cukru (najlepiej cukru pudru)
    1 jajko
    100 gr masła (ja używam roślinnego)
    opcjonalnie można dodać skórkę pomarańczową lub zapach pomarańczowy do ciast

    1. Jajko utrzeć z cukrem.
    Jeśli chce się żeby była masa bardziej puszysta to należy białko ubić, a utrzeć tylko żółtko.
    2. Zmiksować ser z masłem
    3. Do masy serowej dodać budyń i wymieszać
    4. Wszystko należy razem wymieszać.

  3. I. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C
    II. Wyjąć ciasto z zamrażarki.
    III. Ciastem kruchym wyłożyć dno tortownicy.
    IV. Wyłożyć masę makową.
    V. Wylać na to masę serową.
    VI. Piec około 50 minut



  4. VII. Na wierzch można jeszcze ubić białka tak aby powstała mała pianka na serniku i dodać ją na ostatnie 10 minut pieczenia.

  5. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń