Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 116
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 254
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 95
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3327
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 116
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 254
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 95
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3327
Składniki
Kruche ciasto -------------------------------------- 250 gr mąki pszennej 150 gr masła (ja używam roślinnego) 0,5 łyżeczki soli 2 łyzki cukru 1 jajko 1 łyżka mleka 1. Połączyć mąkę z masłem, solą i cukrem 2. Do masy wbijamy jajko i dolewamy mleko i staramy się szybko zagnieść ciasto. 3. Kulę ciasta zawinąć np. w folie aluminiową i na minimum 15 min wstawić do zamrażarki.
Masa sernikowa ------------------------------------ 500 gr ser na sernik (gotowe do kupna w sklepach) budyń waniliowy lub śmietankowy 0,5 szklanki cukru (najlepiej cukru pudru) 1 jajko 100 gr masła (ja używam roślinnego) opcjonalnie można dodać skórkę pomarańczową lub zapach pomarańczowy do ciast 1. Jajko utrzeć z cukrem. Jeśli chce się żeby była masa bardziej puszysta to należy białko ubić, a utrzeć tylko żółtko. 2. Zmiksować ser z masłem 3. Do masy serowej dodać budyń i wymieszać 4. Wszystko należy razem wymieszać.
I. Nagrzać piekarnik do 180 stopni C II. Wyjąć ciasto z zamrażarki. III. Ciastem kruchym wyłożyć dno tortownicy. IV. Wyłożyć masę makową. V. Wylać na to masę serową. VI. Piec około 50 minut
VII. Na wierzch można jeszcze ubić białka tak aby powstała mała pianka na serniku i dodać ją na ostatnie 10 minut pieczenia.
Smacznego :)