Do góry

Desery Przepis na:

Seromak

Seromak

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 4124

Dodano:

Odsłon: 45919

2 ciasta w jednym ;-)

Składniki

  • Sernik:
  • ser zmielony 1 kg
  • serniks 2 op
  • jaja 8
  • cukier puder 1 szkl
  • mleko 1 szkl
  • biszkopty podłużne 1 op
  • Masa makowa:
  • masa makowa 1 puszka
  • słonecznik 1 op (100g)
  • jaja 3
  • bułka tarta 2 łyżki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do masy makowej dodaję jajka i słonecznika-miksuję kilka minut.Jeżeli jajka są duże masa może być zbyt rzadka,dodaję wtedy bułkę tartą.Przekładam masę do dużej formy wyłożonej namoczonymi w mleku biszkoptami.

  2. Białka miksuję na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru pudru.Do sera dodaję żółtka,cukier puder,szklankę mleka i serniks.Miksuję ok 5 minut. Na koniec delikatnie łączę z białkami ,mieszam łyżką albo mikserem na najmniejszych obrotach.Wstawiam do nagrzanego piekarnika (180) na 60-70min.

  3. Po upieczeniu nie wystawiam ciasta z piekarnika.Uchylam drzwiczki i czekam,aż powolutku samo ostygnie.

  4. Zazwyczaj posypuję cukrem pudrem albo robię ulubione ;-) mazańce z roztopionej czekolady...Tym razem posypałam kakao... SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

wolna 08 grudnia 2011 podoba mi się ten przepis postaram się upiec go na te święta, mam nadzieję że coś mi z tego wyjdzie, dzięki za przepis

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Darsifel 20 listopada 2011 Haha;) Nie dzięki :P Jeśli ktoś w awatarze nie ma nawet fitografii źdźbła trawy to nie zaglądnę ;) Pozdrawiam Ciebie serdecznie i czeka na inne przepisy ;) A sam w końcu wezmę się chyba za gotowanie, fotografowanie i tu umieszczanie ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 20 listopada 2011 Tak dodaję słonecznika dla urozmaicenia :-)
Nie podaję tego przepisu jako nowość ! ! !
I nie wstydzę się tego,że wspomagam się makiem z puszki i serniksem... itp
Niestety nie posiadam w swoich zbiorach przepisu na napoleonko-karpatkę ;-)))
Ale karolcia26 się przechwala,że wypieki ma w małym paluszku...i to od podstawówki
szkoda,że nie od kołyski...
więc zapraszam na profil niedopchniętej starej panny ! ! !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Karolcia26 19 listopada 2011 Też mi nowość! Ameryki tym przepisem nie odkryłaś. Od lat robię takie ciasto. Co w moim przypadku to od czasów podstawówki. A jeżeli musisz do sernika dodawać to świństwo w proszku (serniks) to ja współczuje tym co muszą to jeść. Chociaż byś się nie chwaliła taką ignorancją.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Darsifel 19 listopada 2011 Super przepis:) Jeśli zamieścisz jeszcze napoleonko-karpatkę to chyba Ci się oświadczę :

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agus32 17 listopada 2011 Już wylądował w ulubionych.Czy słonecznik w maku to dla walorów smakowych?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 17 listopada 2011 Tak.Układam w/g przepisu...namoczone biszkopty(to ważne,żeby się nie przypaliły),potem masę makową,masę serową i wszystko do gorącego piekarnika na ok godzinę.W zależności jak wygląda ciasto po upieczeniu(chodzi mi o kolor czyli stopień przypieczenia) robię różną dekorację wierzchu sernika... Również lubię to połączenie,choć za makiem nie przepadam ;-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 17 listopada 2011 Uwielbiam to połączenie. Ciasto pieczesz w całości (biszkopty, masa makowa i serowa) ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń