Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Seromak pieczony na drożdżach"
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 37
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1030
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 340
Smaczna pasta jajeczna z wiejskich jajek od kur zielononóżek, bardzo lubię pa...
Odsłon: 37
Zbliżające się święta wielkanocne zainspirowały mnie do stworzenia czegoś wyj...
Odsłon: 1030
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 340
Składniki
Mleko lekko podgrzać. Mąkę przesiać do miseczki, wymieszać z drożdżami. Wbić 1 jajko. Dodać masło, 4 łyżki cukru oraz mleko, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić je pod przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę.
Twaróg utrzeć ze śmietaną. Dodać pozostałe 2 jajka, kaszkę i 20 dag cukru. Dobrze wymieszać. Odmierzyć ok. 1/4 masy serowej i wymieszać z masą makową. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść. Rozwałkować je na stolnicy oprószonej mąką na cienki placek. Blachę (32 x 39 cm) posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Spód blachy wylepić drożdżowym plackiem. Rozsmarować na nim masę z makiem, a potem resztę masy serowej.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki. Ułożyć je na wierzchu ciasta. W miejsca po gniazdach nasiennych nałożyć małe porcje konfitury. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 45 minut.Źródło: Życie na gorąco