Do góry

Przekąski Przepis na:

Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem

Przepis dnia 2017-01-02
Serowa rolada z kurczakiem i szpinakiem

Autor: patusia5

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 5434

Dodano: 28.12.2016

Odsłon: 18866

Rolada może być serwowana zarówno na ciepło jak i na zimno. Do masy serowej dodałam koncentrat pomidorowy dzięki temu uzyskałam lekki pomidorowy posmak oraz ciekawe kolorystyczne zestawienie. Farsz (czyli szpinak i kurczaka) możemy przygotować dzień wcześniej, kolejnego dnia roladkę przygotujemy w kilkanaście minut.

Składniki

  • Na masę serową: 300g sera żółtego, drobno startego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • Na nadzienie: 2 piersi z kurczaka
  • 400g mrożonego lub świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g sera feta
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Nadzienie: piersi z kurczaka kroimy na pół, rozbijamy na cieknie plastry. Oprószamy solą i pieprzem.
    Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce masła. Po chwili dodajemy szpinak i dusimy do odprawiania nadmiaru wody. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką i zdejmujemy z palnika. Gdy farsz przestygnie dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy.

  2. Masa serowa: jajka miksujemy kilka minut mikserem, dodajemy majonez i koncentrat i miksujemy do połączenia składników. Dodajemy ser i delikatnie mieszamy, aż połączy się z masą jajeczną. Masę wylewamy na dużą blaszkę 25x35cm wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia. Wyrównujemy i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (do lekkiego zrumienienia). Po wyjęciu odstawiamy do lekkiego przestudzenia, następnie zdejmujemy papier i układamy ładniejszą stroną do dołu.

  3. Na upieczonym placku serowym układamy kurczaka tak, by przykrywał prawie całą powierzchnię (zostawiamy wolne 2cm z jednego szerszego boku). Na mięso wykładamy szpinak i rozprowadzamy równo. Placek zwijamy ciasno w roladę wzdłuż szerszego boku (zwijając w stronę boku bez farszu). Roladę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiamy do przestudzenia. Przestudzoną roladę kroimy w 2cm kawałki.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń