Do góry

Desery Przepis na:

Serowa tarta z morelami

Serowa tarta z morelami

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1784

Dodano:

Odsłon: 105

Morele to znane na całym świecie owoce pestkowe, uprawiane od ponad 4000 lat. To bardzo cenione owoce ze względu na świetny smak oraz bardzo wysokie walory odżywcze. Morele można spożywać na surowo, ale także w wersji suszonej oraz przetworzonej, np. w postaci dżemów. Jeśli lubicie morele to koniecznie spróbujcie tarty na kruchym cieście z waniliową masą serową i pachnącymi latem morelami.

Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • Nadzienie serowe:
  • 250 g sera trzykrotnie mielonego
  • 120 g drobnego cukru
  • 150 g ricotty
  • 3 jajka
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Dodatkowo:
  • 400 g moreli
  • 3 łyżki płatków migdałów
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Ciasto kruche

    Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce około pół godziny. Gotowym ciastem wykładamy formę do tarty, dno nakłuwamy widelcem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy kulki ceramiczne i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C na około 15-20 minut. Usuwamy papier razem z kulkami ceramicznymi.

    Nadzienie serowe

    Ser mielimy trzykrotnie. Dodajemy do niego wszystkie składniki i ucieramy na gładką masę. Gotową masę wykładamy na podpieczony kruchy spód. Morele dokładnie myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Układamy morele na masie serowej. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy 40 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy tartę jeszcze 10 minut. Następnie wyjmujemy ją i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń