Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Serowe ciastka"
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 28
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2242
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 249
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1575
Najprostszy sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych bo ugotowaniu wywaru w...
Odsłon: 28
Pyszne naleśniki na obiad, kolacje lub spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2242
Polecam na spotkanie z rodziną, przyjaciółmi.
Odsłon: 249
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 1575
Składniki
Biały ser rozdrobnij, wymieszaj z mąką oraz cukrem pudrem. Dodaj jedno jajko, proszek do pieczenia i olej. Starannie zagnieć gładkie ciasto, odstaw w temperaturze pokojowej na około 30 minut.
Jabłka umyj, obierz, pokrój na małe kawałki, odrzucając gniazda nasienne. Skrop je sokiem z cytryny i wymieszaj z cukrem waniliowym.
Ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na placek o grubości 3 mm. Pokrój go na prostokąty o wymiarach 10 na 12 cm. Na połowie rozłóż jabłka. Pozostałe prostokąty ponacinaj wzdłuż w trzech miejscach. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Sklejaj ze sobą dwa rodzaje prostokątów.
Ciastka ułóż na blasze. Piecz ok. 20 minut w temp. 180 st. Przed podaniem ciasteczka możesz polukrować.
Nie tylko na słodko
Przygotowane z tego przepisu ciasto serowe doskonale na daje się na spód do tarty lub babeczek. Jeśli zamierzasz upiec wyt rawny przysmak (quiche porowy lub tartę z warzywami i mięsem), również możesz wykorzystać podane powyżej .
Pamiętaj jednak, by ilość cukru zredukować do łyżeczki (ciasto będzie rumiane).Źródło: Świat kobiety