Desery Przepis na:
Serowe oponki

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2193
Dodano: 08.08.2009
Odsłon: 23736
Składniki
- Mąka pszenna, 0,5 kg
- Ser biały, 0,5 kg
- cukier, 3 łyżki
- cukier waniliowy, 1 op.
- śmietana, 1 szkl.
- Soda spożywcza, 1 łyżeczka
- olej do smażenia, 1 l
- cukier puder do posypania
- jajko, 1 szt.
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Biały ser rozdrobnić (nie przepuszczać przez maszynkę!!) widelcem lub zetrzeć na tarku, jeśli jest twardawy. Najlepszy jest taki zamrożony i odmrożony - ma drobnoziarnistą konsystencję.
-
Na stolnicy przesiekać mąkę, ser i cukry.
-
Śmietanę wymieszać z jajkiem i sodą. Dodać do mąki i reszty.
-
Wyrobić ciasto.
-
Wałkować na grubość 0,5-1,0 cm. Wykrawać otworki.
-
Smażyć na rumiano na średnim płomieniu.
-
Obficie popudrować.
-
Smacznego. :)
Komentarze do przepisu (10)

Mole3 14 października 2009Zgłoś do usunięcia
Cieszę się, że wywołałam tak miłe wspomnienia. :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

gusia34 02 września 2009Zgłoś do usunięcia
oponki naprawde mi sie kojarzą zmoją ukochana babcią:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 25 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Śmietana musi być gęsta, a słodkość/kwaśność nie ma znaczenia. Pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz

ksantana 23 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Jaka najlepsza smietana?0 Kto głosował? | Odpowiedz

margo21 23 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
dzięki za przypomnienie ,kiedys je robilam ,pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mole3 10 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Przepraszam, faktycznie umknęło w składnikach, już poprawiłam. Mam nadzieję jednak, że dla osób czytających opis wykonania oczywistym jest, że "wymieszać z jajkiem" oznacza, że w składnikach musi też być 1 jajko (jajkiem - narzędnik l.poj., rodz. nij.). :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 10 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
W składnikach nie m podane ile trzeba dodać jajek. Mało solidny i niewiarygodny staje sie przez to ....0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 10 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
W skłądzie produktów nie ma podanego jakja, przepis niesolidny0 Kto głosował? | Odpowiedz

Jagoda50 09 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Jak fajnie ,że podałas ten przepis,dawniej robiłam takie oponki czesto ale zapomniałam juz jak sie je robi..A teraz korzystając z Twojego przepisu znów zaczne je robic.Są bardzo smaczne.Pozdrawiam0 Kto głosował? | Odpowiedz

justynka 08 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Smażę takie dla moich dzieciaczków. Uwielbiają je! Potwierdzam , Że najlepsze jeszcze ciepłe.0 Kto głosował? | Odpowiedz