Do góry

Śniadania Przepis na:

Serowe racuchy

Serowe racuchy

Autor: rodzinka500

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 620

Dodano: 15.11.2012

Odsłon: 20027

są puszyste, lekkie , świetne na podwieczorek, można je podać z dipem serowo-ziołowym

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Robimy ciasto -mielimy twaróg, dodajemy mleko, jajka i cukier, wszystkie składniki dokładnie mieszamy.Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy.Odstawiamy ciasto na ok.30 minut aby odpoczęło.

  2. Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i łyżką nakładamy nieduże porcje ciasta.Smażymy z obu stron na złoty kolor.Racuchy posypujemy cukrem pudrem i podajemy ze smietaną lub polewamy bułką tartą zrumienioną na maśle.

  3. Racuchy znakomicie smakują z dipem serowo-ziołowym. Bierzemy 300 g chudego twarogu, przecieramy przez sitko do miski, dodajemy 3 łyzki gęstej kwasnej śmietany i mieszamy na jednolitą masę.Natkę pietruszki i koperek drobno siekamy. Małą cebulę obieramy , drobno kroimy , i razem z ziołami dodajemy do sera, doprawiamy solą i pieprzem.

  4. Robimy ciasto -mielimy twaróg, dodajemy mleko, jajka i cukier, wszystkie składniki dokładnie mieszamy.Do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy.Odstawiamy ciasto na ok.30 minut aby odpoczęło.

  5. Na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju i łyżką nakładamy nieduże porcje ciasta.Smażymy z obu stron na złoty kolor.Racuchy posypujemy cukrem pudrem i podajemy ze smietaną lub polewamy bułką tartą zrumienioną na maśle.

  6. Racuchy znakomicie smakują z dipem serowo-ziołowym. Bierzemy 300 g chudego twarogu, przecieramy przez sitko do miski, dodajemy 3 łyzki gęstej kwasnej śmietany i mieszamy na jednolitą masę.Natkę pietruszki i koperek drobno siekamy. Małą cebulę obieramy , drobno kroimy , i razem z ziołami dodajemy do sera, doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

capri 16 listopada 2012 mam przeczucie, że to będzie pyszne jutrzejsze śniadanko :)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 16 listopada 2012 Ciekawe racuchy, muszę wypróbować. Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń