Do góry

Dania główne Przepis na:

Serowe spaghetti w ziołach

Serowe spaghetti w ziołach

Autor:

Przepisów i artykułów: 56 Ocena: 2577

Dodano:

Odsłon: 18635

Dziś szybka, tania i lekka wersja makaronu z sosem serowym w towarzystwie ziołowych aromatów. Obiad gotowy dosłownie w 15 minut! Oczywiście polecam użycie makaronu razowego- ja musiałam z niego niestety zrezygnować z powodu rewolucji żołądkowych, które mi towarzyszyły po jego zjedzeniu:(

Składniki

  • makaron spaghetti (porcja dla 2 osób)
  • 2 cebule
  • po 2 spore garści posikanej: natki pietruszki oraz bazylii
  • 1 plasterek serka topionego light
  • 0,5 szklanki startego sera Piórko 3%
  • 0,5 szklanki mleczka zagęszczonego UHT 4%
  • sól i pieprz do smaku
1-2 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Makaron ugotowałam al dente. Podczas gotowania makaronu przygotowałam sos. Cebulę poszatkowaną w piórka poddusiłam na patelni na wodzie (co jakiś czas trzeba na nowo podlać wodą, bo wyparowuje) doprawiając ją solą i pieprzem. Gdy zmiękła odparowałam całkowicie z patelni wodę i delikatnie ją "przypiekłam"- taka cebulka nadaje daniom ciekawszy aromat. Dolałam do niej mleczko, zioła, serek topiony w kawałkach oraz ser piórko i mieszałam do uzyskania jednolitej masy. Całość doprawiłam solą i pieprzem.

  2. Ugotowany makaron odcedziłam, przelałam ciepłą wodą (wiem, że nie powinno się tego robić, ale ponoć po przepłukaniu makaronu spada jego indeks glikemiczny- poprzez pozbycie się skrobi- a więc spada też jego kaloryczność) i dodałam do sosu. Wszystko razem dokładnie wymieszałam podgrzewając jednocześnie na maleńkim gazie. Ot i cała robota:)
    Makaron wyszedł mocno serowy, bardzo aromatyczny i nieziemsko pyszny:)

    Smacznego:)


    przeprowadziłam się na bloga:
    www.Taste-Eat.blogspot.com
    Nadal lajtowo, ale pod innym adresem:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń