Do góry

Desery Przepis na:

Serowiec jabłkowy

Serowiec jabłkowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 132

Dodano:

Odsłon: 20950

Może trochę pracochłonny ale jaki smak!!!!

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mąki, 1,5 kostki margaryny, 1,5 szkl cukru,3 jaj, 2 żółtek, proszku do pieczenia i szczypty soli zagnieść ciasto, podzielić na 3 części i upiec najlepiej dzień wcześniej.

  2. Ser zemleć. Ubić 3 białka, dodać 3 żółtka i 1 szkl cukru. Ucierając, dodać roztopioną i wystudzoną margarynę (masło) 0,5 kostki, ser i ok. szklanki mleka. Utarty ser włożyć do garnka i zagotować, ciągle mieszając. 2 budynie rozpuścić w pozostałym mleku, wlać i zagotować z serem. Gorącą masę serową wyłożyć na 1 placek i przykryć drugim.

  3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i usmażyć z cukrem- 0,5 szkl. Jeżeli jabłka są słodkie to cukru może być mniej. Galaretkę wsypać pod koniec smażenia jabłek i wymieszać. Gorące jabłka wyłożyć na placek i przykryć następnym.

  4. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.

  5. Przepis zaczerpnięty z dodatku do Poradnika Domowego "Serniki". Zmniejszyłam tylko ilość cukru w serze i jabłkach. Sprawdzony!!! Pycha !!! Polecam!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

olala 11 kwietnia 2010 Wczoraj dodałam ten komentarz ale nie przeszedł więc jeszcze raz: Już w podanym tutaj przepisie zmniejszyłam ilość cukru dodawanego do sera i do jabłek. W/g oryginalnego przepisu wydawał mi się za słodki ser (1,5 szkl cukru) i jabłka z 1 szkl cukru. Ja do jabłek dałam tylko trochę cukru , bo przecież galaretka też ma w składzie cukier (chociaż jest cytrynowa) i przy słodkich jabłkach może być wystarczająca. Sera też dałam trochę więcej bo w/g przepisu jest 60dkg. Można równiez zmniejszyć ilość cukru do ciasta i myślę, że serowiec jabłkowy nie straci na tym a ciasto np z 1 szkl cukru będzie także pyszne. Pozdrawiam i polecam wypróbować bo warto a później podzielić się z nami wrażeniami smakowymi.
PS. Polewa oczywiście wylana jak gorący ser i jabłka wystygną w cieście. No i trochę trzeba poczekać aż cisto połączy się i będzie miękkie - najlepiej jeść na drugi dzień. .Równie dobrze placki można upiec kilka godzin wcześniej i w tym samym dniu zrobić masę serową i jabłka, po wystygnięciu plac polewą i spożywać na drugi dzień.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olala 11 kwietnia 2010 Placki po upieczeniu wychodzą twarde. Piekłam ok 20 min. One zmiękną po dodaniu gorącego sera i gorących jabłek. Ciasto jest najlepsze na drugi dzień.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 10 kwietnia 2010 Wygląda apetycznie,a czy do ciasta trzeba tyle cukru ?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olala 10 kwietnia 2010 Uwielbiam serniki i jabłeczniki. Skusił mnie ten przepis i naprawdę ciasto jest pyszne.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilia 09 kwietnia 2010 wygląda ślicznie i pewnie też świetnie smakuje, wypróbuję na mężu :P

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń