Do góry

Desery Przepis na:

Serowo brzoskwiniowe ciasteczka

Serowo brzoskwiniowe ciasteczka

Autor:

Przepisów i artykułów: 140 Ocena: 588

Dodano:

Odsłon: 238

Mi osobiście najbardziej smakują jeszcze ciepłe, wtedy są super mięciutkie. Mało pracy a jakie smaczne do kawy czy herbaty albo nawet do mleka dla każdego łasucha.

Składniki

  • 1 puszka brzoskwiń
  • 300 g twarogu
  • 3,5 szk mąki pszennej typ 500 + do podsypywania
  • 200 g margaryny
  • 100 ml mleka
  • 1/2 szk cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić na nie za grube cząstki.
    Margarynę stopić i przestudzić.
    Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać.
    Do margaryny wlać mleko, wymieszać i wlać do miski z suchymi składnikami.
    Wymieszać ( powstanie coś jakby kruszonka ), potem dodać twaróg i wymieszać mikserem.
    Następnie na podsypany mąką blat wyłożyć ciasto i chwilę zagniatać aż będzie fajnie elastyczne i miękkie.
    Ciasto dzielić na porcje, wałkować na placki ( nie za cienkie, nie za grube ) i szklanką wycinać kółka.
    Na brzegu kółka kłaść kawałek brzoskwini i zakładać drugą częścią kółeczka.
    Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    Upieczone posypać cukrem pudrem.
    Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń