Do góry

Dania główne Przepis na:

Serowo-ziołowe nuggetsy z indyka

Serowo-ziołowe nuggetsy z indyka

Autor: Kate85

Przepisów i artykułów: 53 Ocena: 723

Dodano: 12.08.2017

Odsłon: 4222

Jak przygotować domowe nuggetsy z indyka z serkiem i ziołami - przepis krok po kroku. Do przygotowania moich nuggetsów użyłam kremowego serka Apetina pesto z rukolą, ale Wy możecie wykorzystać inne smaki - jest ich wiele i każdy nada Waszym kotlecikom zupełnie inny fajny smak. Wyobraźcie sobie kotleciki np. z czosnkiem i ziołami lub z grillowaną papryką i oliwkami. Na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Dzięki serkowi kotleciki w środku są mięciutkie, delikatne - normalnie dzieci będą zachwycone - dorośli zresztą również :) No i ta chrupiąca panierka... Najczęściej naggetsy podajemy z dipami majonezowymi lub ketchupem. Ja najbardziej lubię z sałatką ze świeżego ogórka, pomidora oraz papryki. No i koniecznie podaję serek do 'maziania' w nim kotlecików przed zjedzeniem :) Z tej ilości mięsa zrobimy dużo chrupiących nuggetsów. Korzystajcie z przepisu, pięknie polecam! K.K.

Składniki

  • 500g filetu z indyka, zmielonego , 2 jajka
  • 1 opakowanie kremowego serka np. pesto z rukolą Apetina (jeśli ktoś chce to może dodać nawet 2 opakowania - będą jeszcze lepsze)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 1 łyżka musztardy (ostrej lub łagodnej )
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • panierka:
  • około 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • bułka tarta + około szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka cukru
  • Mąkę kukurydzianą mieszam z bułką tartą, cukrem oraz kurkumą.
  • 2 jajka, roztrzepane z odrobiną soli i pieprzu + 2 łyżkami mleka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso mielone mieszam z serkiem Apetina, natką pietruszki, śmietaną, musztardą. Dodaję oddzielone żółtka, a z białek ubijam pianę, którą delikatnie mieszam z masą mięsną. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem i formuję niewielkie kotleciki.

  2. Gotowe kotleciki panierujemy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej z dodatkami.

    Kotleciki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.
    Osączamy nuggetsy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

    Duża drewniana deska świetnie sprawdza się na przyjęcie jako półmisek dla nuggetsów :)
    Usmażone kotleciki układamy na desce obsypujemy natką pietruszki, podajemy wielki półmisek sałatki i serek -serwetka do rączki  no i częstujcie się mili goście :)

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 sierpnia No masz, robimy podobne. Za zdjęcie 6 z PLUSEM, a że są bardzo dobre, to ja wiem :)

















Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń