Do góry

Desery Przepis na:

Serowy placek ze śliwkami

Serowy placek ze śliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 684

Dodano:

Odsłon: 7809

Mało pracy, wielki efekt

Składniki

> 6 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Śliwki ubyć, pozbawić pestek, pokroić na czwórki.

  2. Twaróg połączyć z olejem, mlekiem, 250 g mąki, proszkiem do pieczenia, 3/4 szklanki cukru, zapachem do ciast, zagnieść ciasto (ma wyjść wilgotne, odchodzące od ręki).

  3. Z reszty mąki i cukru połączyć z cynamonem i zrobić kruszonkę.

  4. Ciasto twarogowe wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę(ok. 25x40 cm), wyłożyć śliwki i pokryć je kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec przez 45 min. SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Bellajaga 19 października 2014 a tak na marginesie to ,proponowałabym autorce , o korektę tego przepisu z dokładnym przeanalizowaniem ilości wagowej składników na to ciasto,dziękuję

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellajaga 19 października 2014 kruszonkę się robi z dodatkiem tłuszczu,a w tym przepisie jego brak,obawiam się że chyba ktoś zapomniał dać prawdziwy na nią przepis.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

DoprawioneF 15 lutego 2013 Super pomysł :) bardzo lubię ciasta z dodatkiem twarogu ;p Zastanawiam się tylko czy sprawdzą się tu mrożone borówki amerykańskie... boje się trochę, że puszczą za dużo soku

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 01 września 2011 Chcę zrobić to ciasto, ale mam pytanie: czy ilość mąki do ciasta (250g) nie jest za mała, zwłaszcza w stosunku do ilości mąki do kruszonki (aż 500g) ? Czy ciasto nie będzie za niskie i śliwki nie przemokną ? I czy z 500g mąki można zagnieść kruszonkę dodając tylko 11/4 szkl. cukru i pół margaryny, zwykle dawałam na takie proporcje 1 szkl. mąki ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 20 października 2010 zostało mi trochę twarogu od sernika i zrobiłam ten placek, pyszny sposób na wykorzystanie białego sera, ciasto znikało z talerza w mgnieniu oka :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

doro 09 października 2010 Chcę zrobić to ciasto ale nie napisała Pani konkretnie co z tą 1/2 kostki margaryny. Do ciasta w ogóle nie użyć tylko do kruszonki?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

doro 09 października 2010 Rozumiem ,że do ciasta nie używamy w ogóle margaryny tylko te 1/2 kostki idzie na kruszonkę? Mam ochotę zrobić to ciasto ale nie napisała Pani konkretnie co z tą margaryną.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

megs 08 października 2010 smakowo wyglada... mniam... nawet czuje zapach cynamonu:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 08 października 2010 mmmmmm cóż za pyszności, uwielbiam wszystko co serowe :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń