Do góry

Desery Przepis na:

Serowy torcik very berry

Przepis dnia 2019-08-14
Serowy torcik very berry

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 2637

Dodano:

Odsłon: 531

Serowy torcik very berry składa się z dwóch biszkoptowych warstw, masy serowo- jogurtowej, galaretki i sezonowych jagód. U mnie jest to borówka i trochę czarnej porzeczki. Można wziąć też maliny lub truskawki. Torcik można nasączyć sokiem pomarańczowym lub słabą herbatą.

Składniki

  • 190 g mąki
  • 100 g skrobi kukurydzianej
  • 1 płaska łyżka stołowa proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • szczypta soli
  • 220 g cukru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • ewentualnie sok pomarańczowy lub herbata do nasączenia
  • Masa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 1 łyżka cukru waniliowego, najlepiej domowego
  • 2 galaretki
  • 400 ml gorącej wody
  • 400 g jogurt grecki
  • 200 g cukru
  • około 300 g jagód
  • Na wierzch:
  • 1 galaretka dla kontrastu np. pomarańczowa
  • 500 ml gorącej wody
  • jagody do dekoracji: borówki, porzeczka, czarna jagoda
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę, skrobię i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać. Jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli przez około 30 sekund, następnie dodać powoli połowę cukru i ubić na sztywną pianę.

  2. Żółtka ubić z resztą cukru i gorącą wodą na jasną, kremową, masę przez około 5 minut. Połączyć z białkami. Mąkę odawać w 2- 3 porcjach i ostrożnie wymieszać. Okragłą tortownicę 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 175 stopni około 30 minut. Ostudzić, najlepiej przez całą noc i przekroić na pół.

  3. Masa serowa: jagody umyć, oczyścić i zmiksować blenderem. Dwie galaretki rozpuścić w gorącej wodzie. Odstawić do schłodzenia. Uwaga, galaretka nie może zastygnąć( wtedy trzeba ją podgrzać, żeby się rozpuściła). Ser przełożyć do miski. Dodać jogurt i wsypać cukier. Utrzeć mikserem na wolnych obrotach do połączenia się składników. Wlać ostudzoną galaretkę i dodać zmiksowane jagody. Wymieszać.

  4. Pierwszy z blatow biszkoptowych położyć na paterze i założyć metalową obrącz. Można lekko pokropić sokiem lub herbatą. Serową masę podzielić na dwie części. Gdy masa zacznie lekko tężeć, wylać pierwszą porcję na biszkopt. Nakryć drugim biszkoptem, ewentualnie nasączyć i wylać kolejną warstwę. Wstawić do lodówki, aż lekko zastygnie.

  5. W tym czasie przygotować galaretkę według przepisu. Wyjąć ciasto z lodówki, rozłożyć dekoracyjnie jagody, zalać teżejącą galaretką i wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia na kilka godzin. Przed podaniem można udekorować bitą śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (21)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń